LIFE+

Λοκροί στο Δάσος

Δράσεις -> που ολοκληρώθηκαν -> Πρόγραμμα LIFE+



Την Παρασκευή 1η Απριλίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι μία ημερίδα σχετικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+. Η ημερίδα είχε σκοπό την ενημέρωση για το τι είναι το πρόγραμμα LIFE+ και πώς μπορεί κανείς να διεκδικήσει χρηματοδότηση. 

Ήμασταν εκεί για να ενημερωθούμε και να αξιολογήσουμε κατα πόσο το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούσε να ενισχύσει στην Οικονομική, Περιβαλλοντική και Κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας.

Το LIFE+ θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο χρηματοδότησης μιας εφαρμογής με βάση την Αειφόρο Ανάπτυξη. 

Όπως είναι γνωστο η Αειφόρος (ή Βιώσιμη Αναπτυξη) “είναι η ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες της παρούσας γενιάς χωρίς να υποθηκεύει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές του ανάγκες”.
Οι πυλώνες στις οποίες βασίζεται είναι η Οικονομία, το Περιβάλλον και η Κοινωνία. 
Κάθε λοιπον δραστηριότητα μάς, για να είναι στα πλάισια της Βιώσιμης Ανάπτυξης, θα πρέπει να αντλεί το δυναμικό της και να βασίζεται στις 3 αυτές παραμέτρους.  Έδω πρέπει να αποσαφηνίσουμε οτι δεν μιλάμε απλα για μία οικονομική επένδυση η οποία απλα “σέβεται” το περιβάλλον και την κοινωνία όπως είναι η πιο συνηθισμένη πρακτική.
Για να γίνουν πιό κατανοητά όλα τα παραπάνω, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα το οποίο:
1)      Nα έχει σχέση με τον τόπο μας 
2)      Να έχει σχέση με την Αειφόρο Ανάπτυξη
3)      Να χρησιμοποιεί ως κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο το LIFE+

To Project: “Κόμποστ - Ενημέρωση, Συλλογή, Eμπορική εκμετάλευση”
Μιλάμε για την περιοχή που καλύπτει ο Δήμος Μώλου-Αγ. Κωνσταντίνου.
Κατάθεση πρότασης από μία ομάδα που θα αποτελείται απο: 1)Δήμος, 2)σύλλογος περιβαλλοντικής ευαισθησίας της περιοχής και 3)μια εταιρία παρασκευής αγροτικών λιπασμάτων.
Συνοπτικά το project: Ο εμπλεκόμενος περιβαλλοντικός σύλλογος θα είναι υπέυθυνος για την διοργάνωση καμπάνιας ενημέρωσης σχετικά με τα οφέλη της κομποστοποίησης*. Η εταιρία παραγωγής λιπασμάτων θα είναι υπέυθυνη για την κάλυψη του 50% του απαιτούμενου κεφαλαίου (σημειωση: το LIFE+ καλύπτει μόνο το 50%). ‘Ως ανταπόδοση της επένδυσης του κεφάλαιόυ της, η εταιρία θα εκμεταλλεύεται εμπορικά τα φυτικα υπολείμματα αφου θα μπορεί να παράγει άριστης ποιότητας βιολογικό λίπασμα. Ο Δήμος θα είναι υπέυθυνος για τη συλλογή και τη μεταφορά στην εταιρία των οργανικών υπολειμμάτων.  Τα υπολείμματα θα είναι κυρίως οικιακά αλλα επίσης θα μπορούν να προέρχονται και απο τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τις ταβέρνες και τους αγρότες** της περιοχής. 
Σχετικά με τα οικονομικά οφέλη, θα μπορεί πχ να έχει και ο Δημος κάποιο κέρδος ανάλογα με τη συμφωνία που θα κάνει. Επίσης θα μπορούσαν να συμβάλλουν οικονομικά και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων.  Έτσι τα οικονομικά οφέλη θα μπορούσαν να είναι πχ 5% για τον σύλλογο που έχει αναλάβει την ενημέρωση, 10% για την ομάδα εστιατόρων που διαθέτει τον κύριο όγκο της πρώτης ύλης, 15% για τον Δήμο ο οποίος έχει αναλάβει τη συλλογή-μεταφορά και το υπόλοιπο 70% απο την εταιρια λιπασμάτων που θα έχει καλύψει το κύριο τμήμα του κεφαλαίου που υπολείπεται και θα είναι υπεύθυνη για την διαλογή-μεταποίηση-συσκευασία-τυποποίηση-διάθεση του τελικού προιόντος.
Μπορει το παραπάνω παράδειγμα να είναι αρκετά συνοπτικό και να έχει αρκετές ελλείψεις, αλλα ο στόχος του είναι απλά να αποτελέσει μια βάση προς συζήτηση για ένα απο τα πολλά project που μπορουν να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Αεφόρου Ανάπτυξης και με τη χρησιμοποίηση του LIFE+. 
Έιδαμε οτι το Περιβάλλον όχι απλά οφελείται διότι θα καταλήγουν στις χωματερές 35% λιγότερος όγκος σκουπιδιών αλλα αποτελεί και βασικό εργαλείο του project.  Αυτό είναι που παράγει την πρώτη ύλη του συγκεκριμένου project και εκμεταλευόμενοι τη δική του φυσική διεργασία παράγουμε το προς εκμετάλλευση προιόν.  Η Οικονομία του τόπου φυσικά και ενισχυεται (Δήμος, εστιάτορες, έμμεσα και άλλες τοπικές επιχειρήσεις). Η Κοινωνία αναπτύσσει οικολογική συνείδηση, αποκτά περισσότερους οικονομικούς πόρους, καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης (λιγότερα σκουπίδια στις χωματερές, λιγοτερο CO2 στον αέρα) κλπ.

Παρα την οικονομική στενότητα και τη διάχυτη απαισιοδοξία που χαρακτηρίζει την εποχή αυτη, βλεπουμε ότι αν εκμεταλευτούμε μια κοινοτική χρηματοδότηση και αντλήσουμε δυναμικό απο το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε η αισιοδοξία να επιστρέψει και η οικονομική δυσχέρεια να μειωθεί.

Οι Λοκροί στο Δάσος έχουμε αρκετό υλικό και εντυπώσεις να μοιραστούμε απο την παρουσία μας στην ημερίδα με όποιον ενδιαφέρεται...


* Κομποστοποίηση: η φυσική διεργασία όπου, υπο κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες, τα τροφικά υπολειμμάτα (υπολείμματα λαχανικών, φρούτων κλπ που αποτελουν το 35% των απορριμάτων και που καταλήγουν στα σκουπίδια μας) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο βιολογικό λίπασμα.
** κάθε Φεβρουάριο-Μάρτιο οι περισσότεροι απο αυτούς που διαθέτουν ελαιοπερίβολα (και είναι πάρα πολλά στην περιοχή μας) κάινε ό,τι έχουν κλαδέψει.  Αντί όμως να διοχετεύουν CO2 στην ατμόσφαιρα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθουν όλα αυτα τα κλαδιά και κυρίως τα φύλλα για την κομποστοποίηση αφου είναι ιδανικά για αυτή την χρήση...

Για ιδέες σχετικά με την Αειφορική Ανάπτυξη στον τόπο μας, δείτε και το άρθρο του Σταμάτη Βασίλη εδώ
Για πληροφορίες σχετικά με το LIFE+ εδώ

    

Λοκροί στο Δάσος 
03.04.11